Farorna med att blogga

Alltfler människor idag sysslar med att blogga och medan det kan vara en både rolig och lukrativ aktivitet finns det också vissa risker. På ett privat plan är det ibland lätt som bloggare att råka förolämpa någon eller försäga sig. Att ringa och sjukskriva sig och sedan blogga om sin shoppingraid på stan är kanske inte det smartaste och om du bloggar om din irriterade granne är det risk att det snart knackar på dörren. Dessutom är sociala medier fulla av troll: människor som lever för att vara så ohyfsade som möjligt.

Beroende på var man befinner sig i världen så finns det olika lagar som gäller och om man skriver illa om någon kan man till och med bli stämd; i USA betalas årligen miljontals dollar ut efter att bloggare hamnat på tvär med dem de skrivit om.

Vissa länder har hård kontroll på sina bloggare och efter att den Egyptiska revolten brutit ut år 2011 dömdes en bloggare till tre års fängelse efter att ha förolämpat militären. Även i Kina och Malaysia har bloggare hamnat bakom galler för det de skrivit och enligt Wikipedias sida om bloggande anser vissa politiska ledare bloggande som ett riktigt hot.