Hälsobloggar – en kunskapskälla

Vi vill alla leva ett hälsosamt liv och må bra – i alla fall i vår tanke. I verkligheten är det oftare lite svårare och hela tiden kommer nya rön: vad som är nyttigt eller onyttigt; hur mycket vi bör motionera och om frukt är en sockerfälla eller vitaminkälla. Ibland kan det vara som att vandra i en djungel när man vill leva hälsosamt. Ett tips är att hitta bra hälsobloggar som fördjupar sig i olika ämnen.

Medicinska hälsobloggar

Om du är intresserad av medicin finns det mycket information att hitta, och drunkna i, på nätet. När du läser en blogg om medicin och hälsa är det viktigt att vara källkritisk och se vem som skriver – en läkare, forskare eller sjuksköterska – och vilket syfte personen har. Men om du hittar en bra medicinsk blogg får du till gång till mycket kunskap. Om du till exempel undrar över en åderbråcksoperation är det viktigt att hitta en bra klinik som använder den senaste lasertekniken. Genom en god blogg får du tips på bra kliniker att vända dig till.

Hälsobloggar om motion

Det finns många hälsobloggar som fokuserar särskilt på motion eller vars hela syfte är att inspirera och motivera till motion. Om du känner att du behöver röra på dig mer, kan du söka upp en inspirationsblogg där du får följa en person i dess hälsoresa. Det finns många som väljer att skriva om sin viktnedgång på nätet, för att på så sätt både tvinga sig själva att genomföra det, men också få peppning från andra och samtidigt vara en inspirationskälla. Genom att läsa sådana bloggar får du både bra tips på hur du kan tänka, på vad som verkar fungera och om det finns någon produkt som kan hjälpa till.

Det finns också många bloggar för de som redan tränar, om till exempel löptävlingar, fitness eller andra idrotter. Dessa bloggar är både en inspiration på vad man kan hitta på, vilka tävlingar som finns, men ofta innehåller de också praktiska tips på olika muskelövningar.

Mat är något som alla människor måste förhålla sig till – mat och dryck är vår fysiska livsnerv som vi inte klarar oss utan. Det som är lite problematisk med mat är att den finns så lättillgängligt för oss, att godis och chips är så billigt och formligen ropar på oss i affären; mycket mer än vad träningsskorna ropar på oss i hallen. Då är det bra att det finns hälsosamma matbloggar som kan ge oss de tips och trix som vi behöver. Genom matbloggar kan vi få bra tankesätt för hur vi ska äta bättre, men också tips på nyttiga – och goda – maträtter, mellanmål och efterrätter. Ibland kan det också vara en hjälp att se en bild på en hälsosam smoothie, för att därefter äta en frukt till mellanmål, istället för två mjuka smörgåsar med ost och marmelad. Vissa matbloggar kan också vara del av en inspirationsresa för en bloggare som håller på att lägga om sitt matliv.