Några ord om bloggande

Sedan år 2006 så finns begreppet blogg med i Svenska Akademiens ordlista över svenska språket och här definieras ordet som ”en personlig dagbok på webben som uppdateras kontinuerligt och är öppen för kommentarer”. Begreppet är en kombination av de engelska orden web, nät, och log, dagbok, och sedan det myntades har det även uppkommit varianter av det som vlog (video+log) och microblogging, där man endast lägger ut korta skrivna fraser, som Twitter, ljudspår som podcasts eller foton, som Instagram eller Snapchat. Facebook är också en form av blogg där folk ger uttryck för sina tankar, känslor, politiska övertygelse, krossade hjärtan, favoritbilder och djur.

Exakt hur många bloggar som ligger ute på nätet idag är omöjligt att veta men det beräknas finnas minst 150 miljoner. Enligt Wikipedia skrivs det en ny blogg varje sekund och de som skriver tillhör alla åldersgrupper och nationaliteteter. Ibland skrivs bloggen av fler än en person eller anställda frilansare och ämnena är mycket olika. Mat, resor och recensioner tillhör de mest populära ämnena men i princip kan man skriva om vad som helst.

Många företag väljer idag att ha bloggar och har gjort dem till en del av deras hemsidor.

Bloggandet har också gett upphov till en ny form av bok som brukar kallas blook (blog+book) där man publicerat sina bloggar i bokform, inte olikt krönikor och tidningskåserier som samlats i böcker. Idag finns det många professionella bloggare som har många läsare, och det är inte ovanligt att bloggare bjuds in till modevisningar och restauranginvigningar för att skriva om sina intryck.

Eftersom vem som helst kan blogga är det svårt att kontrollera den information som sprids över nätet och ibland kan det få negativa konsekvenser. Man bör därför ta blogg-information med en nypa salt och vara medveten om att man eventuellt läser en fjortonårings skriverier. Å andra sidan är det svårt att kontrollera bloggare och deras information, vilket ibland för dem till en ovärderlig källa till information som annars censurerats. I vissa länder håller man hård uppsikt över bloggar, det har till och med hänt att bloggare dömts till fängelse för det de skrivit.

Idag ges det av olika tidningar priser till de bästa bloggarna, bland de mest prestigefyllda sådana hittar vi The Weblog Awards och Deutsche Welles bloggtävling the BOBs. Med åren har dessa priser fått alltmer prestige och i juryn sitter det både journalister och tidningsutgivare. Bloggen har kommit för att stanna.