Att börja blogga

Att blogga är ett roligt och givande tidsfördriv men samtidigt krävs det en hel del tid, fantasiförmåga och ihärdighet för att bloggen skall få läsare. För den som funderar på att starta en blogg finns det flera saker att tänka på innan man sätter igång och det kan vara en god idé att sätta sig med en hederlig gammal anteckningsbok inför planeringsfasen.

Vad skall bloggen handla om?

Det absolut viktigaste med en blogg är dess innehåll. Här gäller det att verkligen ta sig en funderare! Om man skall kunna hålla igång en blogg är det viktigt att man skriver om någonting man verkligen är intresserad av, annars är risken stor att man ganska omgående inte kan komma på några flera ämnen och därmed tröttnar. Är du intresserad av allmänna saker som litteratur och film eller politik och matlagning eller är du lite mer selektiv och föredrar att skriva om myrors parningsvanor eller musikharmonier i Death Metal? Det finns inga rätt eller fel utan det som spelar roll är hur passionerat du känner för ditt ämne?

Vilken är din målgrupp?

Hur du skriver ska gärna anpassas efter dina läsare. Vill du skriva för tonåringar bör du ha en annan jargong än om du skriver för Kristdemokraternas pensionärsförbund. Åter igen är det dig och ditt intresseområde det hela hänger på men om du inte kan kommunicera med dina läsare kommer de med allra största säkerhet att vända sig till någon annan blogg.

Hur mycket tid har du?

A och O när det kommer till bloggande är att man hela tiden förnyar sitt innehåll. Gör man inte det kommer läsarna att sluta följa dig. Du kan ha världens mest spännande ämne men om du har samma artikel på din bloggsida vecka efter vecka är det som en kvällstidning som alltid har samma löpsedel. Känner du dig osäker kan du skriva en mängd bloggar redan innan du börjar, så har du en bunt i reserv om tiden tryter.

Få fler läsare

Antalet läsare hänger inte alltid på ämnesvalet. Å ena sidan innebär ett brett ämne att det finns fler människor som lär vara intresserade men samtidigt är det troligt att det redan finns en massa bloggar om samma sak, vilket gör konkurrensen högre. Å andra sidan kan en smal blogg ha färre likasinnade men ju unikare ditt ämne är desto större är sannolikheten att du inte har lika många konkurrenter.

Välj bloggsida

Det finns flera bra bloggtjänster ute på nätet och många av dem är gratis. Enligt sidan BlogBasics är de bästa gratissidorna för bloggare anno 2017 bland annat WordPress.com, Blogger och Ghost men de har alla olika layouter och filosofier så det är viktigt att jämföra deras för- och nackdelar.

Namnet

Titel på din blogg bör vara relaterad till ditt ämne och vara lätt att komma ihåg. Att kalla en blogg om Stjärnornas krig för Eriks bästa filmer kommer knappast fastna i läsarens minne medan Deathstar har betydelse för den som är fan av serien.