Samiska bloggar

Den samiska kulturen är väldigt fascinerade. Därför är det superintressant att kunna följa samiska bloggare och hur de har det i deras vardag. Den samiska kulturen handlar inte bara om renar som många faktiskt verkar tro. De har en rik kultur både vad det gäller konst, musik och samspelet med naturen. För er som är intresserad av samernas historia finns det så klart även historiska bloggar att följa som behandlar allt från de förnedrande undersökningarna de tvingades utstå på 30-talet till det att sametinget öppnade.

Samerna uppmärksammas på ett positivt vis

Tidigare har den samiska kulturen ofta nämnts med negativa nyheter. Informationen har mest handlat om konflikter med markägare när det gäller tillgång till jakträttigheter och renarnas skador på skogsindustrin. De senaste åren har det svängt och vi får ta del av den samiska kulturen även när det är positiva saker. Filmen “Sameblod” visas i skolorna som ett exempel på hur den samiska kulturen även hör till den svenska historien. Det får eleverna att söka mer information och de vänder sig ofta till bloggar. Där möter de moderna samer på nätet som älskar sin rika kultur och delar den med oss.

Går det isbjörnar på gatorna?

Går det verkligen isbjörnar på gatorna? Bor de i vanliga hus , är det kallt så att ctc värmepump gsi 12 går för fullt mitt i sommaren? Bor de i kåtor? Det finns verkligen många frågor när det gäller den samiska kulturen som få svenskar vet svaren på. De flesta vet att det inte finns isbjörnar i Sverige men sök efter samiska bloggar på nätet och få svar på hur kallt det är mitt i sommaren och hur växelvarma vintrar ställer till det för rennäringen. Samerna är våra indianer och att få inblick i deras vardag är ett privilegium.